ارزش و مقام زن
اسلام پشت پا به تصوّر خام و باطل تمامى كسانى زد كه زن را موجودى پست و فرومايه و دختردار شدن را ننگ خويش مىدانستند و مىپنداشتند كه زن موجودى زايد در نظام خلقت است. اسلام به زن ارزش بخشيد و به مقابله با انديشههاى بىاساسى پرداخت كه زن را بىارزش مىدانست. زن را به پارسايى فرا خواند و او را نشان خوشبختى و سعادت دو جهان و بهترين گنجينه يك مرد معرّفى نمود(3) و به آنانى كه دختران را ناپسند مىداشتند، فرمود: «دختران را مكروه مداريد كه آنها مايه اُنسند»(4) و طولى نكشيد كه دختر دار بودن را از ننگ، به گنج مبدّل نمود و فرمود: «هر مسلمانى كه دو دختر وى به بلوغ رسند و تا در خانه او هستند با آنها نيكى كند بهشتى مىشود.»(5)
اسلام به زن، حقّ اختيار و تعيين سرنوشت داد؛ تا خود، راه خويش را برگزيند. در صدر اسلام، دخترى بود به نام «خنساء» كه خواستگاران متعدّدى داشت. يكى از خواستگاران وى جوان دلير و شجاعى بود به نام «ابولبابه»؛ كه مطلوب «خنساء» قرار گرفته بود. «حذام بن خالد»، پدر خنساء، بر خلاف ميل دختر خود و بدون رضايت او، وى را به عقد شخص ديگرى آورد. «خنساء»، ناخشنود از عمل پدر، نزد پيامبر خدا صلىاللهعليهوآله آمد و ماجراى خويش بازگو كرد. پيامبر پس از شنيدن ماجرا، فرمود: «خنساء، آيا به كار پدرت راضى هستى؟» پاسخ داد: «هرگز.» آن حضرت فرمود: «پس عقدت صحيح نيست؛ با هر كه ميل دارى ازدواج كن.» سپس «حذام» را احضار نمود و فرمود: «بايد طبق ميل دخترت رفتار كنى واو را به عقد آن كسى كه مىخواهد، درآورى.» او نيز چنين كرد.(6)
اسلام، ازدواج با محارم را ممنوع ساخت و به زن ارزش حقوقى بخشيد تا به همگان اعلام كند كه زن كالا نيست، تا مورد مبادله و تبادل قرار گيرد يا به ارث برسد. از همين رو فرمود:«اين اهل ايمان، براى شما حلال نيست كه زنان را به اكراه و جبر به ميراث گيريد.»(7) نيز فرمود: «با زنانى كه پدران شما با آنها ازدواج كردهاند، هرگز ازدواج نكنيد؛ مگر آنچه در گذشته (پيش از نزول اين حكم) انجام شده است؛ زيرا اين كار، عملى زشت و تنفرآور و راه نادرستى است. حرام شده است بر شما، مادرانتان، ودختران، و خواهران، عمّهها و خالهها و دختران برادر، دختران خواهر شما، و مادرانى كه شما را شير دادهاند و خواهران رضاعى شما و مادران همسرانتان و دختران همسرتان كه در دامان شما پرورش يافتهاند از همسرانى كه با آنها آميزش جنسى داشتهايد و همچنين همسران پسرانتان كه از نسل شما هستند ـ نه پسر خواندهها ـ و (نيز حرام است بر شما) جمع ميان دو خواهر كنيد؛ مگر آنچه در گذشته واقع شده؛ چرا كه خداوند، آمرزنده و مهربان است.»(8) تعدّد شوهر را نيز منع نمود و فرمود:«و نكاح زنِ محصنة ـ شوهردار ـ نيز براى شما حرام شد».(9)
ازدواج
پيمان زناشويى، پيمان مقدّسى است و رضايت زن، ركن اساسى ازدواج از نظر اسلام است؛ او آزاد است كه به اختيار خود، همسر (همسفر زندگى)اش را برگزيند.
مرد، وظيفه دارد در آغاز پيمان زناشويى و زندگى مشترك، «مهريّهاى» را به عنوان پيش كش و هديه براى همسر خويش در نظر بگيرد و تقديمش كند و البتّه كه اين پيش كش منحصر و مختص به زن است و هيچ كس ديگرى در آن سهمى ندارد، از همين رو قرآن مىفرمايد: «مهر زنان را در كمال رضايت و طيب خاطر به آنها بپردازيد.»(10) و نيز رسول اكرم صلىاللهعليهوآله مىفرمايد: «هر كه زنى گيرد و در خاطر داشته باشد كه مهر او را نپردازد هنگام مرگ، چون زناكاران بميرد.»(11)
خداوند در آيه 4 سوره نساء از مهريه با نام «صدقه» ياد كرده است كه مىتوان اينچنين بيان كرد: صدقه از ماده صدق است و از آن رو بر مهريه اطلاق مىشود كه نشانه راستين بودن علاقه مرد است و از محبّت قلبى و حقيقى وى نشان دارد.
علاوه بر مهريّه، در تمام مدّت زمانى كه زن و مرد با يكديگر زندگى مشتركى دارند، پرداخت نفقه نيز بر عهده مرد و امرى واجب است كه در صورت تخلّف مرد از پرداخت آن، زن مىتواند اقامه دعوى كند.
ارث
اسلام، بر خلاف اكثريت قريب به اتفّاق تمدّنهاى قديم كه زن را از ارث محروم كرده بودند، وى را سهيم در ارث مىداند و مىفرمايد: «براى اولادان ذكور سهمى از ميراث پدر و مادر و خويشان است و براى فرزنان اناث نيز سهمى از ميراث؛ چه مال اندك باشد يا كه بسيار، نصيب هر كس از آن ـ در كتاب حقّ ـ معيّن شده است.»(12)
طلاق
اسلام، طلاق را عملى حلال، امّا منفور مىداند و مىفرمايد: «زن بگيريد و طلاق مدهيد؛ زيرا خداوند مردانى را كه مكرّر زن گيرند و زنانى را كه مكرر شوهر كنند دوست ندارد.»(13) اسلام، طلاق را اجازه داده است ولى شرايط خاصّى را براى آن در نظر گرفته است تا عملاً اين عمل منفور ولى حلال را به تعويق اندازد؛ شايد پشيمانى براى زن و مرد حاصل شود و از اين عمل منصرف گردند. يكى از اين شرايط، لزوم حضور دو شاهد عادل است؛ در صورتى كه در ازدواج، وجود شاهد شرط نيست، چون آنجا نمىخواهد موجب تأخير خير گردد.
در اسلام، حقّ طلاق با مرد است؛ ليكن در مواردى كه مرد كوتاهى كند و به وظايف خويش نسبت به همسرش عمل نكند و حاضر به طلاق نيز نباشد، بنابر احاديث و آيات صريح قرآن، حاكم شرع بايد به مرد تكليف طلاق كند و اگر سرپيچى نمود، طلاق را جارى كند.
نقش زن در اجتماع
زن در اجتماع، وظيفهاى دارد كه از مرد ساخته نيست؛ نقشش بىهمتاست و بدون شكّ، بقاى زندگى و نسل بشر محتاج وجود وى است. به بيان ديگر، او نيمى از پيكر جامعه است ونمىتوان از او و نقش سازندهاش چشم پوشيد؛گر چه كج انديشان روزگار و دايگان دلسوزتر از مادر به بهانه حمايت از حقوق زن، او را از حقّ واقعىاش محروم مىكنند. مىپرسند: وظيفه زن چيست؟ نقش بىهمتاى او كدام است؟ آنان كه نمىدانند يا خود را به ندانستن زدهاند، بدانند كه وظيفه زن، تربيت است؛ او مربّى است و اوّلين كلاس جامعه، دامان اوست. در دامان اوست كه كودك مهر و محبّت را مىآموزد؛ صفا و صميميّت را مىآموزد و به خود مىبالد و شكوفا مىشود.از دامان اوست كه انسانهاى بزرگ پيدا مىشوند؛ از دامان اوست كه سازندگان جامعه پا به اجتماع مىگذارند و از دامان اوست كه سعادت برمىخيزد. او مادر است و وظيفه مادرى و انسان پرورى بر دوش دارد، و چه وظيفهاى بالاتر از آن؟ چه نقشى والاتر و ارجمندتر از آن؟ كدام مرد مىتواند چنان بارى را بر دوش گيرد؟! مسئوليتى كه نظام طبيعت و خلقت بر دوش زن نهاده است.
ناگفته نماند كه اسلام با حضور زن، كار و تلاش و فعّاليّتهاى وى در صحنه اجتماع و بستر جامعه مخالف نيست؛ آن را منع نكرده است، بلكه وظيفه اصلى او را مادرى مىداند و تربيت و پرورش انسانهاى بزرگ و وارسته. در كنار آن نيز به زن اجازه مىدهد تا با حفظ حريم و عفّت و پاكدامنى و در پوششى محفوظ از تير زهر آلود نگاههاى هوس آلوده آلوده دلان، در اجتماع حضور يابد و سرنوشت خويش را برگزيند.
اسلام به منظور پايدارى و استحكام خانواده و جامعه، وظايف اقتصادى و تأمين معاش خانواده را بر عهده مرد و وظيفه همسردارى و مادى را بر عهده زن گذاشته است. زن تا زمانى كه از سوى شوهر تأمين مىشود براى كار در خارج از خانه بايد از وى كسب اجازه كند؛ امّا در صورتى كه تأمين نشود، نيازى به اجازه او ندارد. شايد برخى بپرسند: چرا مرد مسئول تأمين معاش است و زن نه؟
در پاسخ بايد گفت: اين تقسيم كار، بر اساس نقش طبيعى آنان است. نظام خلقت، رنجها و دشوارىهاى باردارى و فرزند دارى را بر شانههاى زن گذاشته است و او ناچار است به طور طبيعى، حدود نُه ماه طفل را حمل كند و پس از آن علاوه بر همه دردها و رنجهاى طاقت فرساى باردارى، شب و روز به مراقبت و نگاهدارى از نوزاد خويش بپردازد و از شيره جان خويش در كام وى ريزد تا او رشد نمايد و در عين حال، تربيتش را نيز عهده دار باشد. با اين همه مشقّتى كه تحمل مىكند و رنجهايى كه مىبيند ديگر تاب وتوانى نمىيابد كه تأمين معاش خانواده را نيز بر عهده گيرد. لذا اوّلين وظيفه زن، مادرى است.
حقوق اقتصادى
اسلام به زن استقلال اقتصادى بخشيده است تا وى، مانند مردان از حقّ، مالكيّت و تصرّف در اموال خويشتن، بدون نظارت و قيموميّت كسى، بهره ببرد و با اختيار خويش ثروتاش را در راهى كه نياز مىداند صرف كند.
حقوق فرهنگى
اسلام براى فرهنگ و مسائل فرهنگى اهميّت ويژهاى قائل است؛ از اين رو، مسلمانان رابه كسب علم ترغيب مىكند و دراين امر، زن و مرد را يكسان مىشمرد؛ زنان و دخترانى را كه ازدواج نكردهاند در كسب علم و معرفت آزادى كامل مىبخشد و زنان شوهر دار را نيز از آزادى واجب و مشروع بهرهمند مىسازد. در فقه اسلامى، اگر زنى براى آموختن احكام واجب و تكاليف اسلامى و دينى خويش از منزل خارج بشود، معصيتى مرتكب نگشته است. اگر شوهر به احكام و مسايل دينى آگاه است واجب است كه خودش، به همسر خويش بياموزد؛ وگرنه حقّ ممانعت از خروج زن، براى فراگيرى احكام، را ندارد.
حقوق سياسى
يكى از حقوق سياسى هر فردى، حقّ رأى اوست كه براى تأمين و تأثير سرنوشت جامعه و اجتماعش است. اگر با نگاهى دقيق و موشكافانه به تاريخ گذشته بنگريم، خواهيم ديد كه "رأى" امروز، در حقيقت، شكل پيشرفته "بيعتِ" روزگاران قديم است. در قديم بيعت مىنمودند وامروز رأى مىدهند. در صدر اسلام، پيامبر صلىاللهعليهوآله شخصا با زنان بيعت مىنمود و هيچ يك از بستگان و نزديكان زنى نمىتوانست كه به جاى او با وى بيعت كند. اين ارزشى است كه اسلام به زنان بخشيده است.
پي نوشتها:
1- سوره حجرات، آيه 13.
2- سوره اعراف، آيه 189.
3- ابوالقاسم پاينده؛ نهج الفصاحة، چاپ دهم، انتشارات جاويدان، ص 50.
4- همان، ص 520.
5- همان، ص 588.
6- الاصابة فى تمييزالصحابة، ابن حجرعسقلانى، بيروت، دار صادر، ج 4، ص 286.
7- سوره نساء، آيه 19.
8- سوره نساء، آيه 22 ـ 23.
9- سوره نساء، آيه 24.
10- سوره نساء، آيه 4.
11- نهج الفصاحة، ص 207.
12- همان، آيه 7.
13- همان، ص 229.
منبع: كتاب شخصيت و حقوق زن در اسلام
http://taje-bandegi.blogfa.com
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: احکام ، حجاب ، اخلاق ، ارزش و حقوق انسان ها در اسلام ، ارزش و حقوق زن در اسلام ، ،
برچسبها:
سلام لطفا در این چند کانال تلگرامی عضو شوید
ارتباط با انتشارات فرصت جهش
لطفا به این وبلاگ هم سر بزنید(انتشارات فرصت جهش)
فراخوان.........لطفا کمک کنید
حدیثی از پیامبر اکرم(ص) برای ماه مبارک رمضان
لطفا کپی کنید. باتشکر
به سر عقل چه آمده؟؟؟!!!
خلاصه سخنرانی | گناه چشم
آیا میدانید ...؟؟؟(حتما حتما بخوانید)
حقیقت نام گوگل
منتظران حق
90 فایده در دعا برای فرج امام زمان(عج)
تو رو خدا برا ظهور حضرت امام زمان(عج) دعا کنید
النظافة من الايمان
«إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلام» (آل عمران، 19) میدونی این آیه یعنی چی؟؟؟
مقصود از «إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلام» (آل عمران، 19) در قرآن چیست؟
زندگینامه کامل امام زمان حضرت مهدی (عج)
لطفا از وبلاگ جدید ما دیدن فرمایید